Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Λακεδαιμονική ή Κρυπτεία Σκυτάλη



Η τέχνη της κρυπτογράφησης χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα για πολεμικούς σκοπούς. Ο όρος σκυτάλη, μέθοδος των Σπαρτιατών, είναι ευφυής και διάσημος αλλά και παρεξηγημένος. Γύρω από ξύλινο κύλινδρο (σκυτάλη) τυλίγεται ταινία περγαμηνής ή υφάσματος ή δέρματος. Κατά μήκος της περιέλιξης καταγράφονταν σειρές μηνύματος. Όταν ξετυλίγονταν η ταινία, τα γράμματα βρίσκονταν σε αταξία, η οποία δεν επέτρεπε να αποκωδικοποιηθεί το μήνυμα. Ο παραλήπτης έπρεπε να τυλίξει την ταινία σε κύλινδρο (σκυτάλη) ίδιου μήκους και διαμέτρου, με τον τρόπο που είχε προ-συμφωνηθεί με τον αποστολέα, προκειμένου να αποκαλύψει το μήνυμα.
Τα μηνύματα που μεταφέρονταν με τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να ήταν σύντομα, δηλαδή «λακωνικά». Ο Πλούταρχος περιγράφει τη μέθοδο στο έργο του «ο βίος του Λύσανδρου» και αναφορές γίνονται από τους Θουκυδίδη, Ξενοφώντα, Αριστοφάνη, Πίνδαρο, Πλάτωνα κ.ά..

Πηγή: http://www.ote.gr/portal/page/portal/OTEGR/TheCompany/MuseumOfTelecommunications/arxaiothta_1c/arxaiotita_1c
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη συγκεκριμένη τεχνική την υιοθέτησαν αργότερα και οι Ninja της Ιαπωνίας, με το μύνημα γραμμένο σε λωρίδα πάπυρου τυλιγμένη γύρω από ξύλο συγκεκριμένου μήκους και πάχους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου